Zima, tak zima za
pasem, święta minęły, nowy rok również, a zimę dalej za oknem mamy. Ci co
nie mają zimy jak ja, mają pewnie za to
szarości dzień, pochmurno, deszczowo i błotnie ;-) Nie wiem jak Wy, ale ja jestem
z tych co woli porządny mróz i ZIMĘ w
pełnej klasie, niż takie nie wiadomo co…
więc mi zimno i przytłacza mnie z deka czasem, więc dla osłody, i
utrzymania ciepła ciała proponuję wieczorem dobrą książkę, muzyczkę, kocyk na
stópki i GORĄCĄ CZEKOLADĘ!
Do dzieła;)
Dla zakochanych w
pikantnych smakach
SŁODKA I OSTRA
GORĄCA CZEKOLADA
Składniki:
- 1 kubek
migdałowego mleka
- 1 łyżka kakao
(tego nie słodkiego, normalnego)
- 1 łyżeczka cukru
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki chilli
- ¼ łyżeczki
cynamonu
Wykonanie:
Mieszamy
wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu aż będzie gorące – dla leniwców
można również wymieszać wszystko w kubku i wstawić do mikrofali na ok. 90
sekund ;)
Dla poszukujących
wzbogaconej czekolady o kawę, tak zwana Mocha, kto nie próbował jeszcze w
żadnej kawiarni niech żałuje, ale nie
długo bo oto może sam spróbować w domu ;) jest to mieszanka goryczy kawy z
słodkością czekolady, zatem:
MOCHA z gorącą
czekoladą
Składniki:
- 1 łyżka kakao
- 6 uncji gorącej kawy (ja rozpuszczam 1
łyżeczkę kawy rozpuszczanej w połowie małego kubka)
- wg smaku trochę
likieru np. scotch likier (jeśli nie macie dobre są również syropy smakowe np. orzechowe
mmm)
- trochę mleka
Wykonanie:
Połączyć kakao i kawę w kubku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia kakao. Dodać likier, mleko
(najlepiej ciepłe albo gorące, ja daje połowę mleka i połowę kawy, lubię
mlecznie ;)
Dla maniaków
smaczku mięty ;) mięta i czekolada,
lubicie te połączenie? Czekoladki mają wzięcie ;)
PEPPERMINT Z
GORĄCĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 1 łyżka cukru
- 1 kubek
migdałowego mleka
- 2 kostki
ciemnej 70% czekolady
- ¼ łyżki
ekstraktu z pepermint (ekstrakt możemy zrobić z herbaty o smaku pepermint)
Wykonanie:
W rondelku na
małym ogniu mieszamy wszystkie składniki , do czasu rozpuszczenia czekolady i
uzyskania jednolitej masy.
I ostatnie
czekoladowo, czekoladowo ;)
NUTELLA gorąca
czekolada
Składniki:
- kubka mleka
- 4 kostki lub
więcej posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki nutelli
Wykonanie:
Podgrzać mleko,
doprowadzić do niskiego wrzenia i dodać posiekaną czekoladę i nutellę. Używając
trzepaczki dokładnie zmieszać wszystkie składniki .
Wiem, że może w/w
przepisy nie są najbardziej dietetyczne itd., ale od czasu do czasu każdy może
sobie pozwolić na chwilę zapomnienia i ciepłej czekolady ;)
A mleko migdałowe spokojnie możemy zastąpić albo normalnym, albo kokosowym jak ktoś lubi, a może jeszcze czymś innym?:) Co osoba to gusta.
Macie jakieś
swoje ulubione sprawdzone przepisy?:) Ja chyba wieczorem skuszę się na miętową
wersję hmmm
fiu fiu :) może być dobre!
OdpowiedzUsuńz peppermint własnie piję mmmm niebo w buzi;)
Usuńwitaj,
OdpowiedzUsuńnie mogę tutaj znaleźć Twojego maila
dlatego w kwestii Malinowego Klubu zwracam się z prośbą żebyś odezwała się do mnie
na
sonja-r@wp.pl
mmm.... pysznie to brzmi, a u mnie postanowienia noworoczne pełną parą ;P
OdpowiedzUsuńCzasem potrzeba jest na skuchę i przerwę we wszystkim ;) ważne żeby znów do realizacji postanowień wrócić ;)
UsuńUwielbiam czekoladę z chilli! Nic tak nie rozgrzewa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam malinową koleżankę i dodaję do obserwowanych! :)
nom to prawda, muszę spóbowć jeszcze chilli z mięta pomieszac ciekawe jak smakuje taka mieszanka:)
Usuń