czwartek, 10 stycznia 2013

4 przepyszne przepisy na gorącą czekoladę



Zima, tak zima za pasem, święta minęły, nowy rok również, a zimę dalej za oknem mamy. Ci co nie  mają zimy jak ja, mają pewnie za to szarości dzień, pochmurno, deszczowo i błotnie ;-) Nie wiem jak Wy, ale ja jestem z tych co woli porządny  mróz i ZIMĘ w pełnej klasie, niż takie nie wiadomo co…  więc mi zimno i przytłacza mnie z deka czasem, więc dla osłody, i utrzymania ciepła ciała proponuję wieczorem dobrą książkę, muzyczkę, kocyk na stópki i GORĄCĄ CZEKOLADĘ!

Do dzieła;)


Dla zakochanych w pikantnych smakach

SŁODKA I OSTRA GORĄCA CZEKOLADA


Składniki:

- 1 kubek migdałowego mleka
- 1 łyżka kakao (tego nie słodkiego, normalnego)
-  1 łyżeczka cukru
- ¼  łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- ¼  łyżeczki chilli
- ¼ łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki w rondelku na małym ogniu aż będzie gorące – dla leniwców można również wymieszać wszystko w kubku i wstawić do mikrofali na ok. 90 sekund ;)





Dla poszukujących wzbogaconej czekolady o kawę, tak zwana Mocha, kto nie próbował jeszcze w żadnej kawiarni  niech żałuje, ale nie długo bo oto może sam spróbować w domu ;) jest to mieszanka goryczy kawy z słodkością czekolady, zatem:

MOCHA z gorącą czekoladą

Składniki:

- 1 łyżka kakao
-  6 uncji gorącej kawy (ja rozpuszczam 1 łyżeczkę kawy rozpuszczanej w połowie małego kubka)
- wg smaku trochę likieru np. scotch likier (jeśli nie macie dobre są również syropy smakowe np. orzechowe mmm)
- trochę mleka

Wykonanie:

Połączyć kakao i kawę w kubku, mieszać do całkowitego rozpuszczenia kakao. Dodać likier, mleko (najlepiej ciepłe albo gorące, ja daje połowę mleka i połowę kawy, lubię mlecznie ;)




Dla maniaków smaczku mięty ;)  mięta i czekolada, lubicie te połączenie? Czekoladki mają wzięcie ;)

PEPPERMINT Z GORĄCĄ CZEKOLADĄ


Składniki:

- 1 łyżka cukru
- 1 kubek migdałowego mleka
- 2 kostki ciemnej 70% czekolady
- ¼ łyżki ekstraktu z pepermint (ekstrakt możemy zrobić z herbaty o smaku pepermint)

Wykonanie:

W rondelku na małym ogniu mieszamy wszystkie składniki , do czasu rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej masy.



I ostatnie czekoladowo, czekoladowo ;)


NUTELLA gorąca czekolada

Składniki:

-  kubka mleka
- 4 kostki lub więcej posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 łyżki nutelli

Wykonanie:

Podgrzać mleko, doprowadzić do niskiego wrzenia i dodać posiekaną czekoladę i nutellę. Używając trzepaczki dokładnie zmieszać wszystkie składniki .



Wiem, że może w/w przepisy nie są najbardziej dietetyczne itd., ale od czasu do czasu każdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia i ciepłej czekolady ;)
 A mleko migdałowe spokojnie możemy zastąpić albo normalnym, albo kokosowym jak ktoś lubi, a może jeszcze czymś innym?:) Co osoba to gusta.


Macie jakieś swoje ulubione sprawdzone przepisy?:) Ja chyba wieczorem skuszę się na miętową wersję hmmm


7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. z peppermint własnie piję mmmm niebo w buzi;)

      Usuń
  2. witaj,
    nie mogę tutaj znaleźć Twojego maila
    dlatego w kwestii Malinowego Klubu zwracam się z prośbą żebyś odezwała się do mnie
    na
    sonja-r@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.... pysznie to brzmi, a u mnie postanowienia noworoczne pełną parą ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem potrzeba jest na skuchę i przerwę we wszystkim ;) ważne żeby znów do realizacji postanowień wrócić ;)

      Usuń
  4. Uwielbiam czekoladę z chilli! Nic tak nie rozgrzewa :)

    Pozdrawiam malinową koleżankę i dodaję do obserwowanych! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nom to prawda, muszę spóbowć jeszcze chilli z mięta pomieszac ciekawe jak smakuje taka mieszanka:)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...