Próbował ktoś kiedyś kurczaka na czekoladowo?!
Dla mnie to było coś nowego, a podobno świetne i tak idąc myślą, że zimno i w ogóle, może zrobię czekoladowy tydzień od środka ;P czyli od wczoraj ;)
Dzisiaj wypróbuję oto ten przepis:
KURCZAK W SOSIE CZEKOLADOWYM
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 4 duże kostki gorzkiej czekolady (8 małych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1 szczypta pieprzu cayen lub chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła lub olivy
- trochę soku z cytryny (ja dałam połowę limonki)
Wykonanie:
Nagrzewamy patelnie z oliwą i łyżeczką masła. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w plasterki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przypiekamy z każdej strony. Solimy dodajemy wszystkie przyprawy, poszatkowaną cebulę, sok z cytryny i czosnek. Następnie dodajemy trochę wody i kawałki czekolady. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia czekolady. Na sam koniec możemy dodać jeszcze z garść świeżej mięty dla ciekawego smaku ;)
Podajemy na ciepło np z ryżem czy kuskusem.
Przyznam się, że pieprzu cayen sypnęło mi się za dużo i mam strasznie diabelską wersję obiadu na dzisiaj ;) a mięta na prawdę dodaje ciekawego smaku, chociaż jak ktoś nie lubi mięsa z miętą to niech nie próbuje ;) w ogóle lubicie miętę w gotowaniu?:)
Jak zjem i nie umrę od ostrości to wstawię zdjęcia ;)
*Jak widać przeżyłam, mieszanka ciekawa, bo wiadomo nie słodka czekolada więc dobrze wyszło z prócz tym że przesadziłam z ostrością, nawet jak dla mnie! ;-)
Czekolada specjalna do gotowania i pieczenia z Hiszpanii od koleżanki:) dziękuje
Dla mnie to było coś nowego, a podobno świetne i tak idąc myślą, że zimno i w ogóle, może zrobię czekoladowy tydzień od środka ;P czyli od wczoraj ;)
Dzisiaj wypróbuję oto ten przepis:
KURCZAK W SOSIE CZEKOLADOWYM
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 4 duże kostki gorzkiej czekolady (8 małych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki papryki
- 1 szczypta pieprzu cayen lub chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki masła lub olivy
- trochę soku z cytryny (ja dałam połowę limonki)
Wykonanie:
Nagrzewamy patelnie z oliwą i łyżeczką masła. Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w plasterki wrzucamy na rozgrzaną patelnię, przypiekamy z każdej strony. Solimy dodajemy wszystkie przyprawy, poszatkowaną cebulę, sok z cytryny i czosnek. Następnie dodajemy trochę wody i kawałki czekolady. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia czekolady. Na sam koniec możemy dodać jeszcze z garść świeżej mięty dla ciekawego smaku ;)
Podajemy na ciepło np z ryżem czy kuskusem.
Przyznam się, że pieprzu cayen sypnęło mi się za dużo i mam strasznie diabelską wersję obiadu na dzisiaj ;) a mięta na prawdę dodaje ciekawego smaku, chociaż jak ktoś nie lubi mięsa z miętą to niech nie próbuje ;) w ogóle lubicie miętę w gotowaniu?:)
Jak zjem i nie umrę od ostrości to wstawię zdjęcia ;)
*Jak widać przeżyłam, mieszanka ciekawa, bo wiadomo nie słodka czekolada więc dobrze wyszło z prócz tym że przesadziłam z ostrością, nawet jak dla mnie! ;-)
Czekolada specjalna do gotowania i pieczenia z Hiszpanii od koleżanki:) dziękuje
Wstaw zdjęcia koniecznie . Jestem ciekawa jak to wygląda, ale chyba nie odważe się spróbować :P
OdpowiedzUsuńnominowałam Cię do Libster Award. Będzie mi miło jeżeli zechcesz poćwięcić 10-20 minut na odpowiedzi i zabawę :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.cellulitka.blogspot.com/2013/01/libster-award-dziekuje.html