czwartek, 18 kwietnia 2013

Zupa z kaczki - noodle styl

Podobno świetna zupa, w dniach jak nas lekko przewieje, czy w ogóle nie czujemy się na pełni sił. Znaleziona w nowym numerze Women's Health.

Niżej podaje oryginalny przepis, ja nie dodałam anyżu bo go po prostu nie lubię, może w daniu inaczej smakuje itd, jednak jakoś nie mogłam się przełamać. Może kiedyś. 
Zupa na pewno pyszna i polecam ;) szybko się robi, najdłużej się schodzi tylko z samą kaczką.
Smacznego!

Zupa z kaczki z noodle

Składniki:
- 250g nogi z kaczki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka 5 smaków przyprawy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 100g noodle 
- 1 litr rosołu
- 1 kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 grzyby shiitake
- 2 główki kapusty pak choi
- 4 szczypiorki
- 1 chilli
- trochę świeżej mięty

1/ Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Nogę pieprzymy, solimy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 min, do chrupiącej skórki i miękkiego mięsa.
2/ miksujemy miód, chińską przyprawę oraz połowę sosu sojowego, dodajemy nogę, i gotujemy do momentu aż sos zrobi się błyszcząco klejący. Wyjmujemy kaczkę i zdejmujemy mięso z kości.
3/ Gotujemy noodle z szczyptą soli.
4/ Gotujemy rosół wraz z poszatkowanym czosnkiem, imbirem i anyżem, dodajemy sos ostrygowy, olej sezamowy oraz resztę sojowego. Gotujemy
5/ Wyjmujemy z zupy anyż, imbir i czosnek. Dodajemy poszatkowane grzyby i gotujemy 3 min, następnie dodajemy pak choi, szczypiorek, noodle i kaczkę.
6/ Czekamy, aż wszystko się zagotuje i zdejmujemy z ognia. Serwujemy w miseczkach posypując świeżą miętą i chilli.


Macie jakieś swoje ulubione przepisy z dalekiego wschodu?;)


4 komentarze:

  1. średnio lubię "chińszczyznę", zjeść zjem, ale bez zachwytów :)
    i też nie przepadam za anyżem w potrawach :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...