Lekka, szybka i przyjemna ;) może być coś lepszego?
Ja krewetki mogę pochłaniać w każdej postaci, czy pieczone, gotowane, podsmażane mmm niebo w gębie.
Składniki:
(4 porcje)
- Ok. 390g krewetek królewskich
- Opakowanie mieszanek sałat (lub np. sałata lodowa, rukola, wg uznania)
- ½ papryki czerwonej lub pomarańczowej
- 1 cytryna
- ½ limonki
- Pęczek świeżego szczypiorku
- 1-2 średnie pomidory
- Ser żółty wg uznania (ja użyłam cheddara)
- 3 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, oliwa, masło
Wykonanie:
Krewetki myjemy, odsączamy z wody. Do miski z krewetkami dodajemy połowę soku z cytryny, startą skórkę z limonki i cytryny, poszatkowany drobno czosnek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
Na rozgrzaną patelnie, nalewamy ok. 2 łyżek oliwy z oliwek i jedną łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy odsączone krewetki. Podpiekamy ok. 3 min, przed końcem polewamy sosem który pozostał w misce.
Do miski wsypujemy, sałatę, pokrojone pomidory, poszatkowany szczypiorek, paprykę oraz krewetki (bez sosu). Skraplamy drugą połową cytryny i limonki, łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Mieszamy i na wierzch posypujemy startym serem.
Dla smakoszy którzy nie boją się zjeść bagietki polecam podpieczoną z startym serem ;-)
A Wy jakie macie ulubione kombinacje z krewetkami? Wolicie te już "obrane" czy jeszcze z oczkami w łuskach?
Ależ ja lubię krewetki. A w takiej sałatce to już w ogóle...niebo w paszczy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuń